Ρεφλεξολογία: θεραπεία επί ποδός!



Αναδρομή στην ιστορία

Αιγύπτιοι Επαγγελματίες
H προέλευση της ρεφλεξολογίας φτάνει πίσω στην αρχαία Αίγυπτο, όπως φαίνεται από επιγραφές που βρέθηκαν σε τάφο ιατρών, στη Σακάρα της Αιγύπτου. Αυτές οι επιγραφές χρονολογούνται ήδη από το 2.500 π.χ., και απεικονίζουν θεραπευτές να φροντίζουν τα χέρια και τα πόδια των ασθενών τους.

Διάφορες μορφές και τεχνικές μάλαξης των ποδιών για την βελτίωση της υγείας,  χρησιμοποιήθηκαν σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Η ρεφλεξολογία βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς ως μια μορφή θεραπείας για όλα, από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και την θεραπεία της Ayurveda, μέχρι τη σύγχρονη θεραπεία των Ζωνών.

Πως λειτουργεί η ρεφλεξολογία

Η ρεφλεξολογία είναι μια εναλλακτική θεραπεία που στηρίζεται στην εφαρμογή ειδικών πιέσεων και μαλάξεων στα πέλματα και στα χέρια.

Επειδή στο πέλμα υπάρχουν 7.200 νευρικές απολήξεις, αυτές οι εξειδικευμένες πιέσεις προκαλούν ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα σε καθένα σημείο και όργανο του σώματος ξεχωριστά, με αποτέλεσμα την διέγερση του νευρικού και του αμυντικού συστήματος του οργανισμού.

Τα πέλματα είναι ένας μικρόκοσμος του ανθρώπινου σώματος και κάθε όργανο και μέρος του σώματος αντιπροσωπεύεται στα πόδια.

Το δεξί πόδι αντιπροσωπεύει την δεξιά πλευρά του σώματος,ενώ το αριστερό πόδι εκπροσωπεί την αριστερή πλευρά του σώματος.

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια περιπλοκή «μηχανή» της οποίας όλα τα μέρη λειτουργούν ταυτόχρονα και η λειτουργία τους είναι αλληλένδετη. Εάν κάποιο μέρος δεν λειτουργεί σωστά, τότε επηρεάζεται η γενικότερη απόδοση του σώματος αλλά και του νου, μιας και όλα είναι αλληλοεξαρτώμενα.

Η ρεφλεξολογία βελτιώνει την νευρική λειτουργία και τη δράση του λεμφικού συστήματος. Η χαλάρωση μειώνει την πίεση στα νεύρα και στα αγγεία, βελτιώνοντας την ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλα τα μέρη του σώματος. Παράλληλα, μέσω της ενεργοποίησης της λέμφου, προωθείται η αποτοξίνωση του οργανισμού.

Ο ρόλος της είναι να διευκολύνει την ίαση,να βοηθήσει το σώμα να ενεργοποιήσει τη δική του θεραπευτική ενεργεία.

Θεωρείται μια ολιστική θεραπευτική τέχνη, που αντιμετωπίζει το άτομο ως ολότητα, προκειμένου να επιφέρει μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα. Συνίσταται ως συμπληρωματική θεραπεία και δε θα πρέπει να αντικαταστήσει την ιατρική περίθαλψη.


Η Ρεφλεξολογία βοηθά σε:
  • Άγχος και διαταραχές που σχετίζονται με αυτό
  • Πονοκεφάλους λόγω έντασης
  • Πεπτικές διαταραχές
  • Αρθρίτιδα
  • Αϋπνία
  • Ορμονικές ανισορροπίες
  • Αθλητικές κακώσεις
  • Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)
  • Πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα
  • Πόνο στη πλάτη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου